Met knalrood haar wordt Jolanda op 9 september 1981 geboren in Utrecht. Van haar derde tot en met haar zestiende jaar staat haar leven in het teken van klassiek ballet. Een paar jaar later tijdens haar afstuderen tot Grafisch Vormgever komt ze in Eindhoven in aanraking met Stichting Theaterplan, waar ze ook het acteren ontdekt. Ze rondt haar grafische studie af om zich daarna te storten op de Frank Sanders Akademie in Amsterdam.

Direct na haar afstuderen in 2004 wordt ze aangenomen voor de rol van Bleke Doortje in de succesvolle productie de Jantjes (Joop van den Ende Theaterproducties). Na de Jantjes speelt ze in de kleine muziektheater productie Honk (2006-2007, 3 And a Crowd), de nieuwe Nederlandse musical Ciske de Rat (2007-2008, Joop van den Ende Theaterproducties) en Kruimeltje (2011, Rick Engelkes Producties). Daarna volgen bij Senf Theaterpartners 50 Tinten... de parodie en Pumps en Penalties.

Jolanda volgde diverse acteer- en zang workshops van o.a.: Gerardjan Rijnders, Elisabet Sevholt (The Chubbuck Technique), Joost van Hezik, Theu Boermans, Hans Hoes (Masterclass Shakespeare Sonnetten), Will van Kralingen, Lenette van Dongen, Marjolein Touw en volgde een korte workshop Commedia dell' Arte bij Theatro Punto in Amsterdam. 

Ze werkte mee aan de kunstfilm Raw Footage/Scapegoats van Aernout Mik (2006) en speelde (gast)rollen in diverse Tv-series o.a.: de Co-assistent (2008, Net 5), Gooische Vrouwen (2008, RTL), Flikken Maastricht (2008, TROS), 13 in de Oorlog (2010, NPS), Zapp Delict (2011, NCRV), Dokter Tinus (2012, 2016 SBS6) Freddy, leven in de Brouwerij (2013, TROS) en Groenland (2014, Endemol/ VPRO).

Op het witte doek is ze te zien in de Nederlandse speelfilms: Foeksia de Miniheks (regie: Johan Nijenhuis), Dik Trom (regie: Arne Toonen), Als je verliefd wordt (regie: Hans Scheepmaker) Swchwrm (regie: Froukje Tan), Quiz (regie: Dick Maas), Black Out (regie: Arne Toonen) en De Boskampies (regie: Arne Toonen).

Naast acteren houdt Jolanda zich ook bezig met het schrijven en ontwikkelen van (nieuwe) voorstellingen, zoals ze in 2010 samen met regisseur, schrijfster Sieta Keizer, het toneelstuk 'Sylvia, ik probeer me haar voor te stellen…' ontwikkelde en speelde. Een monoloog gebaseerd op het leven van de Amerikaanse schrijfster en dichteres Sylvia Plath. In maart 2012 ging 'Who’s Afraid of Woody Allen’ in première. Samen met actrice Sytske van der Ster en regisseur Erik van 't Wout schreef ze het script voor deze muzikale voorstelling als ode aan het werk van de bekende regisseur. *Het Parool: "In energieke ode aan Woody komt alles goed." "Het is doodzonde dat zij maar vijf keer wordt gespeeld."

In 2016 ontwikkelde Jolanda met Sytske van der Ster de muziektheater voorstelling NICO, waarvan Hannah van Wieringen de tekst schreef. In een regie van Sytske nam Jolanda de titelrol op zich. NICO zal na een succesvolle speel- en ontwikkel periode op Theaterfestival Boulevard in de zomer van 2017 weer worden hernomen.

Jolanda is sinds 2012 ambassadeur van Fight Cancer.